Een taboe-doorbrekend boek dat goed aansluit bij de actualiteiten in Amerika.  De titel van het boek THUG verwijst naar een nummer van Tupac en verwijst naar deze zin ‘The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody’ (de haat die je kinderen laat zien verpest iedereen, oftewel: als je opgroeit met het idee dat iedereen je haat zorgt dat ervoor dat je je minderwaardig voelt en de rest van de wereld haat). Een boek dat hoort in de samenleving van nu.

 

Het verhaal

41t1oZEOBpLStarr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

“Brave doesn’t mean you’re not scared. It means you go on even though you’re scared.”

Productgegevens

  • Titel: The hate U give
  • Auteur: Angie Thomas
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 1674 KB
  • Printlengte: 363 pagina’s
  • Uitgever: Moon; 1. Auflage. editie (29 mei 2017)
  • Verkocht door: Amazon Media EU S.à r.l.
  • Taal: Nederlands

Beoordeling

Dit is veruit het indrukwekkendste boek die ik in lange tijd gelezen heb. En ik kon het gewoon niet neerleggen. Ik heb hem dan ook in twee dagen uitgelezen.
Dit boek is geïnspireerd door de ” Black Life Matter ” beweging en is een hartverscheurend eerlijk verslag van de schietpartijen, het neerschieten van ongewapende zwarte mensen door blanke politieagenten, alsook over de raciale vooroordelen in het Amerikaanse rechtssysteem.

Starr Carter is een jong meisje dat in een door bendes vergeven wijk met openlijk racistische politieagenten opgroeit, maar naar een dure blanke school gaat omdat haar ouders haar een goede toekomst willen geven. Helaas zorgt dit er ook voor dat ze zich eigenlijk nergens echt thuis voelt. Op school doet ze zich anders voor dan ze werkelijk is, en in haar woonbuurt heeft ze nog maar weinig echte vrienden.

Op een avond is ze getuige van de dood van haar vriend, Khalil. Na het verlaten van een feestje samen, worden ze aangehouden en schiet een politieagent de ongewapende Khalil neer. Er rijzen veel vragen over die avond. Wat is er gebeurd? Starr is de enige die het antwoord weet. Wat moet ze doen met de waarheid? Starr beseft dat ze een belangrijke beslissing dient te nemen of ze al dan niet gaat getuigen dat Khalil ongewapend en onschuldig was, zelfs als dat betekent dat ze haar eigen leven en dat van haar familie in gevaar brengt. De twee werelden waarin Starr leeft, haar buurt en haar school, lijken met elkaar te botsen en Starrs leven wordt helemaal overhoopgehaald.

Sometimes you can do everything right and things will still go wrong.

Het boek is gevuld met sociale commentaren en politieke kritiek, en geeft een goed beeld van de huidige toestand van gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Dit is inderdaad een boek over racisme, maar het is ook een boek over familie, vriendschap, loyaliteit en gemeenschap. Het boek focust op ​​de boodschap dat elke stem, hoe klein ook, het waard is om te worden gehoord. ” Je stem is je wapen “. Herinner je Marin Luther King? Hij zei al hetzelfde. Het is nog steeds accuraat en belangrijker dan ooit!

De vele inspirerende dialogen en gedachten in dit boek laten je nadenken over je eigen leven, en daarom krijgt dit boek  van mij 5 sterren.

Advertenties