Het tweede maandboek van mijn leesclubje is “Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum “, een verhaal over de vriendschap twee jongens, met de daarbij horende sociale vraagstukken en de problematiek van eenzaamheid onder jongeren.

Het verhaal

‘Ik durf te wedden dat je soms in iemands hand alle geheimen van het universum kunt vinden.’

51M JeRWqTL._SY346_

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Productgegevens

  • Titel: Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum
  • Auteur: Benjamin Alire Sáenz
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 1608 KB
  • Uitgever: Blossom Books B.V. (23 juni 2017)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B0734SP3TX

Beoordeling

Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig,  in het tijdperk waarin ik zelf een tiener was, waardoor het tijdskader erg herkenbaar is.

Aristoteles (Ari) is een rustige vijftienjarige jongen die het meeste van zijn tijd alleen doorbrengt en zich niet kan vinden in de maatschappij. Hij voelt zich niet comfortabel bij leeftijdsgenoten. Iedereen denkt dat hij verdrietig en eenzaam is , maar eigenlijk is het gewoon een puber die met zichzelf in de knoop ligt.

En dan ontmoet hij Dante.  Dante is verder in zijn ontwikkeling dan Ari en weet wie hij is, terwijl Ari een lange weg te gaan heeft. Maar samen groeien ze en Dante leert Aristoteles de wereld anders te zien. Hoewel ze  zo totaal verschillend zijn, zijn ze ook hetzelfde. Je zag eigenlijk al van ver aankomen hoe het verhaal zou eindigen.

Het verhaal vordert vrij traag, waardoor het op het echte leven lijkt, met kleine maar belangrijke gebeurtenissen die zich voordoen. Belangrijk zijn de thema’s vriendschap, familie, vertrouwen, loyaliteit en eerlijk zijn tegenover jezelf en aanvaarden wie je werkelijk bent. Verrassend genoeg wist het toch mijn aandacht tot het einde vast te houden. Ook bleef de auteur mij telkens weer verrassen met mooie quotes die mij aan het denken hadden gezet.

‘Het probleem met mijn leven was dat het iemand anders’s idee was.’

Ik miste echter diepgang in deze coming of age roman en daarom geef ik het ook maar drie sterren.

Advertenties