Het verhaal

dunleigh hallIn het romantische en meeslepende ‘Thuis op Dunleigh Hall’ van Dineke Epping, ontvouwt een kil verstandshuwelijk zich tot een diepe liefde.
Ierland, 1876. Wat doe je als de plaats die je thuis zou moeten zijn, als een zware last op je schouders rust? William Garney, 4e graaf van Rassmore, erfde van zijn vader het verwaarloosde landgoed Dunleigh en torenhoge schulden. Hij kan op geen enkele manier voldoen aan zijn verantwoordelijkheden. Totdat zijn buurman hem op een nieuw idee brengt…
Als steenrijke Amerikaanse zou Caroline Milton graag gezien moeten zijn in de hoogste kringen van New York. Haar vader dankt zijn fortuin echter aan de aanleg van spoorwegen in de burgeroorlog. Nieuw geld, weinig aanzien. Carolines moeder weet raad: ze neemt Caroline mee naar Londen, waar de adel altijd op zoek is naar een fortuin om in hun noodlijdende landgoederen te steken. Stel je voor dat Caroline een heuse titel in de wacht sleept.
Voor William is een verbintenis de beste oplossing voor zijn geldgebrek. Maar voor Caroline valt het niet mee de luxe en moderne gemakken van haar New Yorkse villa te verruilen voor een tochtig en kil landhuis in het woeste Ierland. En is hun huwelijk wel opgewassen tegen de dreiging van een opstand?
Dineke Epping debuteerde met het veelgeprezen ‘Op de vleugels van de wind’, waarmee zij zich onder de grote namen in het genre van de historische roman, zoals Lynn Austin, wist te scharen.

Productgegevens

  • Titel: Thuis op Dunleigh Hall
  • Auteur: Dineke Epping
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 950 KB
  • Uitgever: Kok; 1. Auflage. editie (29 augustus 2017)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B072BW9HNK

Beoordeling

De Amerikaanse Caroline Milton is een sociale, charmante, jonge vrouw die, naar de wens van haar moeder, tijdens het Engelse balseizoen een Ierse graaf aan de haak slaat. Weliswaar niet de graaf die haar moeder voor ogen had, maar eigenlijk was dat voor haar ook niet belangrijk.  Ze wil vluchten van haar dominante moeder, en de afschuwelijke huwelijkskandidaat die haar moeders voorkeur geniet. De sympathieke William Garney, erfgenaam van het bijna failliete  landgoed Dunleigh hall, trouwt ook enkel met Caroline omwille van haar enorme rijkdom. Van liefde is totaal geen sprake. Gaandeweg leren ze elkaar echter beter kennen en waarderen, en onstaat er ware liefde, ook al durven ze het initieel niet aan elkaar te laten merken.

Het grote cultuurverschil tussen beide landen komt sterk naar voren. De uitbundige, opzichtige nouveau-riche in Amerika tegenover de conservatieve, door stijve etiquette beheerste upperclass van Ierland en Engeland.  Dit zorgt uiteraard voor de nodige botsingen en misverstanden, en de jonge Caroline heeft veel te leren om zich aan te passen aan haar rol van Ierse gravin. Maar ze laat zich niet kennen, en ontwikkelt zich tot een liefdevolle en betrokken dame, die inzit met haar landgoed en haar pachters. Ze brengt het landgoed terug tot leven en met haar kennis en inzet bloeit het terug op.

De pachters komen echter langzamerhand steeds meer in opstand komen tegen de Engelse landheren en streven naar een gelijkere verdeling van het land. Voor veel Ieren was het ‘landvraagstuk’ van veel meer belang dan zelfbestuur of onafhankelijkheid. Dit leidt dan ook tot aanslagen, en zelfs brandstichting.  Maar Caroline en William komen alle problemen te boven en groeien steeds dichter naar mekaar toe.

De personages zijn goed uitgewerkt, het historische kader wordt mooi beschreven. Het is weliswaar een Christelijk boek, maar de bijbelpassages zijn niet echt storend. Het zijn meer algemene levenslessen die iedereen voor ogen zou moeten houden, Christelijk of niet.

Advertenties