Leesblog “De perfecte buren” organiseert een leesclubje rond de boeken van Diana Gabaldon. Omdat ik de reeks “Outlander” op Netflix erg leuk vind, besloot ik me aan te melden en nu gaan we de komende negen maanden elke maand een boek uit deze reeks lezen. Maar eerst wilde ik de prequel lezen, “De oorsprong”. De oorsprong speelt zich af vóór De reiziger-serie en geeft een kijkje in het leven van de jonge Jamie Fraser.

Het verhaal

51xvxv-d5zL._SY346_Jamie Frasers hart en lijf doen pijn nadat zijn vader is overleden en hij het zwaar aan de stok heeft gehad met de Engelsen. Op het Franse platteland wordt hij herenigd met zijn oude vriend Ian Murray. Beiden hebben hun eigen redenen om niet snel naar Schotland terug te keren en besluiten het geluk voorlopig ergens anders te zoeken.
Jamies liefdesleven krijgt een enorme boost als hij voor een joodse dokter gaat werken. De twee vrienden krijgen de opdracht twee waardevolle schatten naar Parijs te brengen: een oud gebedenboek én zijn kleindochter, die daar is uitgehuwelijkt. Jamie en Ian vallen allebei voor de beeldschone Rebekah, maar beseffen niet wat de consequenties van hun gevoelens zijn totdat het te laat is.

Productgegevens

  • Titel: De oorsprong
  • Auteur: Diana Gabaldon
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 1175 KB
  • Uitgever: Boekerij; 01 editie (13 oktober 2016)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B01HMV8ZR4

Beoordeling

Nadat Jamie door Black Jack Randall werd gegeseld met een zweep, ging hij naar Frankrijk op zoek naar zijn vriend Ian Murray. Ian is bij een groep huurlingen aangesloten die een lading waardevolle tapijten beschermen. Wanneer ze aangevallen worden vechten  Ian en Jamie met de rovers en slagen erin het merendeel van hun lading te behouden, op één duur tapijt na.

Om aan geld te komen moeten ze direct opnieuw aan de slag. Hun nieuwe opdrachtgever, een Joodse dokter, verzorgt Jamies wonden alvorens hen op pad te sturen met een eeuwenoude Thora-rol en zijn beeldschone kleindochter.  Doch Rebekah is niet van plan om te luisteren naar haar grootvader en heeft haar eigen plannetjes. Plannen waarbij ze Ian en Jamie eigenlijk niet kan gebruiken.

Het verhaal beschrijft de diepe vriendschap tussen Ian en Jamie, en laat ook duidelijk zien hoe Jamie omgaat met de gevolgen van de afranseling door Randall, de dood van zijn vader en de (mogelijke) verkrachting van zijn zus Jenny. En hoe hij met de hulp van Ian de nodige kracht vind om door te gaan.

Het is een kort verhaal, hoewel ik het eigenlijk als een novelle zou claseren. Ik las het uit in iets meer dan een uur, dus … maar misschien lees ik gewoon heel erg snel? Ik geef het vier sterren.

Advertenties