In de V.S. start vandaag de week van het verboden boek, een jaarlijks terugkerend event dat de vrijheid van lezen viert . Door je sympathie voor dit event kenbaar te maken ondersteun je de vrijheid en het uitdrukken van ideeën. Ideeën die sommigen als onorthodox ervaren of impopulair vinden, worden hierbij ondersteund. Denk aan boeken over discriminatie, hekserij, homosexueel ouderschap, extreem geweld….  Je kan het zo gek niet bedenken, of Amerikanen vinden wel een reden om een boek op de banned books list te plaatsen. Meestal gaat het om adolescentenliteratuur en spelen de boekverbanningen zich af in de besloten ruimte van een schoolraad waarin Amerikaanse ouders actief zetelen. Soms gaat het echter ook om klassiekers als ‘To kill a mockingbird’ van Harper Lee en ‘The Catcher in the Rye’ van J.D. Salinger. De boeken zijn gelukkig nog steeds verkrijgbaar, en deze week zijn er dan ook veel mensen die één of meerdere boeken van deze lijst lezen en er over posten op social media.

BBW17-Website-780x300_0

Boeken hebben door de eeuwen heen een grote bedreiging gevormd voor staatshoofden en kerken omdat zij in strijd waren met de heersende ‘morele of politieke moraal’. De grootste verbieder was de Rooms Katholieke kerk. Zij verbood alles wat tegen haar leer indruiste en liet ‘ketters’ verbranden. De laatste grote boekvernietiging die in Europa plaatsvond was in 1933. De nationaal – socialisten van Hitlers’ Duitsland verbranden al het werk van degenen die in hun ogen joden, pacifisten, communist, intellectueel of ontaard kunstenaar was. Gevolg was dat elk meesterwerk van de Duitstalige literatuur op de brandstapel terechtkwam.  Een van de meest controversiële verhalen in de geschiedenis van boekverbanning, is toch wel dat van De duivelsverzen (1989) van Salman Rushdie. Het boek werd verboden in zeker veertien Islamitische landen en in India, het geboorteland van de schrijver.

De Amerikaanse “Banned Books Week” is in 1982 gelanceerd in reactie op een plotselinge toename van het aantal gebande boeken in scholen, boekhandels en bibliotheken. Het draait allemaal rond de invulling van het begrip vrijheid van meningsuiting en pers, waarbij meer liberale lezers het recht opeisen voor lezers om te mogen lezen wat ze willen en conservatief-rechts de vrijheid wil vrijwaren om te beslissen welk boek hun kind te lezen krijgt. Er is deze week ongetwijfeld veel animo in schoolraden in de V.S.

Welk “banned book” ga jij deze week lezen? Mijn keuze is gevallen op “Spaar de spotvogel” van Harper Lee (To kill a mockingbird) daar het een klassieker is, die ik tot op heden nog niet gelezen heb.  En het staat in “The Big read – BBC book top 100”.

Advertenties