Samen met nog een paar andere dames vorm ik het leesclubje “Reiziger/Outlander – Diana Gabaldon”, een initiatief van boeken- en leesclub Perfecte buren. Deze maand lazen we het eerste boek van de serie: De reiziger. Het boek volgt de heldin Claire Beauchamp Randall Fraser, die in de 1940’s een WII-verpleegster was. Na terugkomst van de oorlog maken Claire en haat man Frank een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden waar Claire op de een of andere manier terug in de 1700’s reist. Het verhaal gaat hier verder op dezelfde locatie,  doch 200 jaar eerder , en ze ontmoeet hier Captain Randall en Jamie Fraser. Het is moeilijk te zeggen wat voor soort boek het is, romantisch, historisch, fantasy….een beetje een mengelmoes van vanalles en nog wat.

IMG_0012b

Productgegevens.

  • Titel: De reiziger
  • Auteur: Diana Gabaldon
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 2226 KB
  • Uitgever: Boekerij; 01 editie (3 juli 2013)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B00O27XBXK

Beoordeling.

In het voorjaar van 1945 is Claire Beauchamp Randall op tweede huwelijksreis in de Schotse Hooglanden met haar man Frank. Claire verkent  een cirkel oude stenen, doch als ze haar hand op een van de stenen legt, hoort ze een onaardse schreeuw en voelt ze zich plotseling vrij duizelig en vreemd. Wanneer Claire eindelijk terug bijkomt wil ze naar huis gaan. Ze ziet echter mannen in kilts en soldaten in oude uniformen. Als ze terug naar het dorp wil wandelen wordt ze aangevallen door een Redcoat, die veel op haar man lijkt. Als de man beweert Jack Randall te zijn, Frank’s over-overgrootvader, denkt Claire dat ze haar verstand verliest. Jack Randall lijkt niet van plan om haar te laten gaan, en net als hij zijn ware bedoelingen duidelijk maakt, wordt hij bewusteloos  geslagen door een wildeman in een kilt, die Claire wegtrekt. Ze is dankbaar voor de redding, maar nog steeds verward en bang.

Claire wordt meegevoerd en naar een huisje gebracht waar ze een groep Highlanders ontmoet, en tevens hun leider Dougal MacKenzie. Dougal besluit dat, aangezien ze gevaar lopen, ze het huis snel moeten verlaten, en Claire zal met hen mee moet gaan. Het enige probleem is een gewonde man, die tot nu toe ongemerktin in een hoek van het huisje zat. Als Claire ziet hoe een paar van de andere mannen zijn ontwrichte schouder willen rechtzetten, kan de verpleegster in Claire ze gewoon niet ermee laten doorgaan en neemt ze de taak over. Hierna vertrekken ze naar hun clankasteel, en Claire moet met de jongeman, Jamie, meerijden om hem onderweg eventueel te helpen.

Eenmaal in het kasteel werkt Claire langzaam aan een plan om terug te keren naar haar eigen tijd, terwijl ze manieren vind om zich aan te passen aan de tijd waarin ze nu leeft, door haar medische kennis te gebruiken om de zieken en gewonden te helpen. Ze blijf ook dagelijks Jamie’s wonden verzorgen, en er onstaat tussen hen beiden geleidelijk aan een vriendschap op basis van wederzijds respect en vertrouwen in elkaar. Als Dougal terug op weg gestuurd wordt om pachtgelden op te halen, neemt hij Jamie en Claire mee. Hij gebruikt Jamie tegen zijn wil om zijn mede-clanleden op te roepen om deel te nemen aan een nieuwe Jacobietenopstand en hij is ook van plan om de ware identiteit van Claire te ontdekken. Daarom neemt Dougal Claire naar Jack Randall, maar als het duidelijk wordt dat Randall haar wil martelen en gevangen nemen, beseft Dougal dat de enige manier om haar te beschermen, is als ze de Schotse nationaliteit krijgt. De enige manier om dit te bereiken is door haar te laten trouwen, en natuurlijk is Jamie de gelukkige jongen. Het huwelijk is het begin van Jamie en Claire’s ongelooflijke reis samen. Het is een reis vol gevaar, politieke intriges en verraad, maar ook een reis vol liefde en romantiek, allemaal tegen de achtergrond van de prachtige Schotse Hooglanden.

For where all love is, the speaking is unnecessary. It is all. It is undying. And it is enough.

Claire is een ongelooflijk sterke heldin, die soms een beetje opstandig kan zijn, en af en toe een scherpe tong heeft, maar diep vanbinnen is ze een heel vriendelijk en zorgzaam iemand. Ze heeft ook een ongelofelijk aanpassingsvermogen, is zeer veerkrachtig, en eenmaal ze accepteert in welke era ze verzeild is geraakt, maakt ze er het beste van. Ze is een zeer intelligente vrouw die al haar kennis ter beschikking stelt om anderen te helpen, met name met hun medische behoeften. Ze vindt op een of andere manier de moed om moeilijke keuzes te maken in een tijd waarin keuzes soms of niet aanwezig waren, vooral voor vrouwen, en om te doen wat er moet gebeuren, wanneer het moet worden gedaan.

Jamie is een typische romantische held. Hij laat zowel fysieke als mentale kracht zien. Zijn woord is zijn eer, en zijn inzet voor die eer gaat verder dan woorden. Jamie toont een diep respect, niet alleen voor Claire, maar voor alle vrouwen met wie hij in contact komt, en is een echte gentleman in elke zin van het woord. Aan de buitenkant is Jamie zwaar beschadigd, terwijl hij aan de binnenkant vriendelijk, zacht en gevoelig is. Hij is intelligent en goed opgeleid en vaak ook prachtig poëtisch in zijn taalgebruik.

Samen vormen Jamie en Claire een fantastich stel, en het is bijna vanzelfsprekend dat ze soulmates zijn. Hun absolute vertrouwen in elkaar, in principe vanaf het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoeten, is enorm. Er bestaan zo goed als geen geen misverstanden tussen hen, alleen eerlijkheid, openheid en kwetsbaarheid Prachtig is hoe die vriendschap blijft bloeien en groeien en steeds dieper wordt, zelfs nadat ze getrouwd zijn. Het intimiteitsniveau van deze twee personages is iets dat ik zelden zie in een roman.

“Don’t be afraid. There’s the two of us now.”

Alle secundaire personages in het boek zijn ook extreem goed beschreven en verrassend volledig, zelfs degenen die slechts een kleine rol speelden. Eén van de leukste nevenpersonages vond ik toch wel “Geillis Duncan”.  Zij trouwde met de lokale fiscale Arthur Duncan en begon geld van hem te stelen voor de Jacobietenopstand.  Ze had een affaire met Dougal MacKenzie, het oorlogshoofd van de MacKenzies, en geraakte ook zwanger van hem. Ze geraakte bevriend met Claire Fraser door hun gezamenlijke kennis van kruiden. Geillis doodde haar man later door hem te vergiftigen; wat ertoe leidde dat ze zijn geld en bezittingen kon verwerven. Ze wordt veroordeeld wegens hekserij, doch omdat ze zwanger was, kreeg ze uitstel van executie tot na de bevalling. Ze kreeg een zoon, die aan een andere familie werd gegeven. Dougal redde haar van de brandstapel, met behulp van het lijk van een onlangs overleden vrouw.

lotte

Het verhaal zelf is prachtig verteld, niet alleen vanwege de goed uitgewerkte karakters maar ook door de de prachtige omschrijvingen van de cultuur, het gebied en de geschiedenis. Er is niets zo mysterieus en romantisch als de ruige schoonheid en de eeuwige mysteries van de Hooglanden. Er zijn wel een aantal passages die ik wat langdradig vond. En soms gebeurde er zoveel, dat ik het idee kreeg dat de auteur een beetje te veel in één boek wilde steken.

Al bij al een leuk boek om te lezen, al was het geen verhaal dat me helemaal in zijn greep hield waardoor ik het boek gelijk wilde uitlezen. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat ik de serie al op Netflix gezien had, en daardoor toch wist wat er nog ging gebeuren. Misschien dat het bij de volgende boeken in de serie beter wordt.

APennington_WellRead_Card 10 (1)

Advertenties