Dit vijfde deel in de Robert Langdon serie van Dan Brown  had ik al maandenlang op mijn leeslijst staan. Ik hoopte dat het net zo een meeslepend verhaal zou worden als bijvoorbeeld de Da Vinci Code. Maar “Oorsprong” is vergelijkbaar in formaat, toon en stijl aan de andere boeken in de serie.

danbrown

De inhoud.

Oorsprong is de nieuwe Robert Langdon-thriller van Dan Brown, de populairste thrillerschrijver ter wereld. Oorsprong speelt zich af in Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla, zit vol moderne kunst, innovatieve technologie, geschiedenis en architectuur en draait om de belangrijkste vragen ooit: die naar onze herkomst en onze toekomst.

Bilbao, het Guggenheim. Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, is te gast bij de spectaculaire onthulling van Edmond Kirsch’ ontdekking. Kirsch, een wereldberoemde, controversiële miljardair en futurist, claimt dat zijn ontdekking de wetenschap voor altijd zal veranderen, maar de onthulling ontaardt in chaos. Langdon weet ternauwernood te ontsnappen samen met Ambra Vidal, de elegante museumdirecteur. Ze vinden tegenover zich een bijna alwetende vijand met banden naar het Spaanse koningshuis en moeten, vertrouwend op hun gebundelde kennis, in een race tegen de klok symbolen, moderne kunst, extreme religies en verborgen geschiedenissen weten te doorgronden om Kirsch’ schokkende geheim te ontsluiten. En de adembenemende waarheid die ons tot nu toe is ontgaan, onder ogen te zien…

51CaFx42ikLProductgegevens.

  • Titel: Oorsprong
  • Auteur: Dan Brown
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 1404 KB
  • Uitgever: Luitingh Sijthoff (30 september 2017)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B06Y14XMXD

Beoordeling.

Net als tientallen andere genodigden reisde Harvard professor symbologie en religieuze iconologie Robert Langdon direct naar Bilbao, Spanje, na het ontvangen van een exclusieve uitnodiging van Edmond Kirsch. Deze veertigjarige selfmade miljardair, en oud-student van Langdon, heeft naam gemaakt met een aantal innovatieve, high-tech uitvindingen (denk aan een jongere Steve Jobs) . Zijn wetenschappelijke voorspellingen waren altijd erg accuraat, maar nu beweert Kirsch een ontdekking te hebben gedaan die de wereld zoals we ze kennen, volledig zal veranderen. Hij zegt het antwoord te hebben op twee fundamentele vragen.Waar komen wij vandaan? En: waar gaan wij naar toe? De antwoorden, belooft Kirsch, zullen alle religies overbodig maken.

Een gewapende man schiet Kirsch echter in het hoofd net voordat hij zijn spectaculaire ontdekking kan onthullen. Nadat de moordenaar uit het museum ontsnapt, neemt Langdon zich voor dat hij een manier zal vinden om Kirsch’s wetenschappelijke ontdekking wereldkundig te maken, ongeacht wat.

Langdon krijgt, net zoals in de vorige boeken,de hulp van een slimme, aantrekkelijke vrouw, Ambra, die ook nog eens verloofd blijkt te zijn met de Spaanse kroonprins. Hij blijft codes ontrafelen die blijkbaar niemand anders zelfs maar ontdekt. En natuurlijk is er veel religieuze iconografie aanwezig.

Samen met Winston, Kirsch’s hypermoderne AI (een soort Siri aan de anabole steroïden), zoeken Langdon en Ambra naar aanwijzingen die leiden tot het ontrafelen van Kirsch’s geheime wachtwoord, om hiermee de  presentatie toch te kunnen afspelen. Geen voor de hand liggend wachtwoord, maar een profetische dichtregel met 62 letters.

De grote onthulling op het einde van het verhaal laat je nadenken. Waar gaan we naartoe? En gaat het echt zo een vaart lopen? Eerlijk, het gaf me een beetje de kriebels.

Dankzij de vlotte schrijfstijl van Dan Brown is dit boek een echte page-turner, en het dicht de kloof tussen oude kloosters,musea en kathedralen en de strakke nieuwe wereld van supercomputers en zelfrijdende Tesla-auto’s. De bloemrijke beschrijvingen van het Guggenheim museum, evenals de Casa Mila en Sagrada Familia van Barcelona van architect Antoni Gaudi, geven je spontaan zin om richting Spanje te vertrekken om deze prachtige architecturale creaties zelf te aanschouwen.

Helaas wordt er wat al te veel met wetenschappelijke termen gegooid en  zit er ook veel herhaling in het verhaal; de vragen ‘waar komen we vandaan?’ en ‘waar gaan we naartoe?’ komen regelmatig terug. En omdat er zo overduidelijk het zelfde stramien gevolgd wordt als in zijn vorige boeken, kan ik het niet meer dan 3 sterren geven.

Advertenties