Koekoeksjong is een traditionele Britse misdaadroman in een modern jasje. Robert Galbraith is een pseudoniem JK Rowling , die de magische wereld van Harry Potter creëerde.

koekoeksjong

De inhoud.

Als een legendarisch topmodel een dodelijke val maakt van een balkon in de chique Londense wijk Mayfair, gaat de politie uit van zelfmoord. Haar broer weigert dit echter te accepteren en schakelt privédetective Cormoran Strike in.
Strike neemt de klus dankbaar aan. Sinds hij zijn been verloor in Afghanistan is zijn leven een puinhoop. Hij heeft bijna geen opdrachten en de schuldeisers zitten achter hem aan. En daarbij is hij net weg bij zijn vriendin en woont hij in zijn kantoor. Dit is zijn kans om een nieuwe start te maken. Maar naarmate hij dieper infiltreert in de wereld van de
rich and famous nemen de zaken een steeds duisterder wending – en loopt hij zelf steeds meer gevaar…

koekoeksjongProductgegevens.

  • Titel: Koekoeksjong
  • Auteur: Robert Galbraith
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 1691 KB
  • Uitgever: Boekerij; 01 editie (15 oktober 2013)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B00O285IJY

Beoordeling.

Koekoeksjong is het eerste boek van de Cormoran Strike detective-serie, waarin de privédetective Strike en zijn tijdelijke secretaresse Robin Ellacott het mysterieuze overlijden van topmodel Lula Landry onderzoeken. Beveiligingsbeelden van de nacht dat ze stierf laten zien dat een zwarte man een paar straten snel wegloopt. Lulu’s broer John, die Strike in dienst heeft genomen, is er vast van overtuigd dat deze man er iets mee te maken had. Verbindt Galbraith zwarte mannen hier met criminaliteit?

Een ander personage dat bevooroordeeld wordt op basis van haar huidskleur, is Rochelle, de dakloze vriendin van Lula, waar door de meeste van Lula’s vrienden en familie op wordt neergekeken. De combinatie van haar zwartheid en haar dakloosheid betekent dat John en andere karakters zich niet eens de moeite doen om haar naam behoorlijk te onthouden en de politie vindt haar niet de moeite waard om te ondervragen. Hier ligt duidelijk de focus op de enorme disharmonie tussen de rijke elite en de verslaafde, op straat levende mensen.

Lula heeft altijd met haar afkomst geworsteld als zijnde een meisje van gemengde afkomst dat door een blanke familie werd geadopteerd, de oorzaak van sommige van haar onzekerheden. Ze was vastbesloten om uit te vinden waar ze eigenlijk vandaan komt, vooral toen haar biologische moeder onthulde dat haar vader een buitenlandse student uit Afrika was. Haar gemengde afkomst geeft Lula de juiste exotische uitstraling om succes te hebben als model, zonder “te zwart” te zijn.

Strike is zeker niet de gebruikelijke Sherlock Holmes; hij heeft geen oneindig groot banksaldo, hij heeft een beenprothese, woont in zijn kantoor na de breuk met zijn vriendin en is groot en harig, dus eigenlijk gewoon menselijk. Je krijgt een leuk inzicht in het werk van een detective. Vaak moeten ze hun werk doen, zich baserend op maanden oude informatie die door iemand anders is verworven. Er zijn bureaucratische en juridische hoepels om door te springen, wat regelmatig resulteert in aardig wat getouwtrek om de zaak toch maar proberen op te lossen.

Robin is een complex karakter dat een niveau van intelligentie en initiatief toont dat zelfs Cormoran moet bewonderen. Haar verloofde, is niet akkoord met het feit dat ze voor zo een armoedzaaier van een detective werkt, maar gelukkig is ze geëmancipeerd genoeg om haar eigen weg te gaan, en te kiezen voor deze job, omdat ze het leuk werk vindt. En natuurlijk ook omdat ze er vroeger als kind over droomde om een speurneus te zijn.

Het is een klassieke detective met ontzettend lange dialogen. Het verhaal vordert maar traag, en je krijgt veel extra informatie die niet echt nodig is voor de plotontwikkeling. Bepaalde subverhalen en subplots worden ook niet echt uitgewerkt, zodat je maar moet raden. De grote openbaring aan het eind was tamelijk onverwacht, maar de hele, lange uitleg van deze onthulling vond ik niet zo goed, want ik bleef toch nog met een aantal vragen zitten, waardoor ik bepaalde stukken van het boek opnieuw moest lezen.

Al bij al vond ik het boek op geen enkel moment saai, en heb het dan ook met plezier uitgelezen.

Advertenties