Het idee dat iemand zo op een ‘vermiste’ persoon lijkt dat ze diens leven kan overnemen, is ondanks de morele en ethische verwerpelijkheid ervan, een erg mooi concept voor een thriller. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek.

annasnoekstra

De inhoud.

Ze is aan het eind van haar Latijn, moe, vies en verlaten. Ze ziet maar één manier om haar leven gemakkelijker te maken: zich voordoen als de tien jaar geleden verdwenen Rebecca Winter. Ze lijkt als twee druppels water op haar, dus het zou moeten lukken. En inderdaad: Rebecca’s ouders verwelkomen haar met open armen. Niemand legt haar een strobreed in de weg. En de warme douche is het heerlijkste wat ze ooit heeft gevoeld.
Helaas: al snel komt ze erachter dat haar leven nu weliswaar comfortabel, maar ook in gevaar is…

twee druppels waterProductgegevens.

  • Titel: Als twee druppels water
  • Auteur: Anna Snoekstra
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 670 KB
  • Uitgever: HarperCollins (23 mei 2017)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B06XX55MFR

Beoordeling.

In 2003 doet Rebecca Winter (Bec) alles wat een typische tiener doet op zestienjarige leeftijd; ze heeft een baantje, heeft een leuke vriendenkring en zoekt met wankele stappen haar weg naar volwassenheid. Haar familieleven is op zijn best verdraagzaam te noemen en ze heeft geen duidelijk idee van hoe haar leven binnen een paar jaar zal zijn. Maar ze hoopt dat het beter zazijn.

In 2014 wordt een jonge vrouw gearresteerd voor winkeldiefstal, en besluit haar eigen problematische leven achter zich te laten, dus doet ze zich voor als de reeds elf jaar vermiste Rebecca Winter. Haar enige doel is zich wat tijd te kopen en aan de politie te kunnen ontkomen. Het is maar voor een paar dagen, doch ze houdt geen rekening met de gevolgen van haar beslissing. En het wordt dan ook veel meer dan een easy way out.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee verschillende point of views. Je hebt de flashbacks naar 2003, die verteld worden vanuit het standpunt van Rebecca, en je hebt de huidige situatie in 2014 die wordt verteld vanuit het standpunt van de dubbelgangster.

De dubbelgangster neemt het leven over van Rebecca en komt in contact met haar liefhebbende ouders, twee jongere broers en vrienden die het verlies van de levendige zestien jaar oude versie van Bec met zich meedragen. Maar wordt Bec wel echt gemist? De dubbelgangster wordt uiteindelijk nieuwsgierig naar de echte Rebecca en wat er eigenlijk met haar gebeurd is. Als buitenstaander heeft ze een frisse kijk op de gebeurtenissen uit het verleden, en het heden. En ze begint zich te realiseren dat diegene die Bec heeft doen verdwijnen, nog steeds in de buurt is, en dat ze nu zelf ook in gevaar is. Maar dan is het te laat.

Het boek lijkt vrij voorspelbaar te eindigen, maar blijkt dan plots toch weer totaal anders te zijn en eindigt in een bloederig en bliksemsnel plot.

Dit is geen slechte debuutroman, hij leest lekker vlot weg, maar het onderwerp had duidelijk meer potentieel en kon wat verder uitgediept worden, het is allemaal nogal wat vlak, vooral de personages. Over de achtergrond van de dubbelgangster had ik ook graag wat meer gelezen. En er zitten een paar gaten in het verhaal, dingen die beschreven worden doch niet verklaard. Daarom geef ik het boek dan ook drie sterren.

Advertenties