Op zondag wordt de tijd weer een uur terug gedraaid. Wist je trouwens dat de wintertijd eigenlijk de normale tijd is?  De zomertijd is de afwijkende tijd en wordt internationaal Daylight Saving Time genoemd.

Het twee keer per jaar voorkomende zinloos heen en weer geschuif met de tijd is gewoon ergerlijk. Landen die niet tot de EU behoren kunnen zelf beslissen of zij meedoen met deze socio-economische routine of niet. In Rusland is het ondertussen al weer afgeschaft. Een slimme beslissing. Alleen in Luxemburg lijkt dit onmogelijk  dankzij de beperkingen die Brussel oplegt. In de nacht van zaterdag op zondag in het laatste weekend van oktober draaien we dus weer aan de wijzers. Om drie uur wordt de klok een uurtje teruggedraaid naar twee uur. We kunnen op die manier dus een uurtje langer slapen.In theorie ja, want ik ben het zo gewend om op een bepaald uur op te staan, dat ik na de omzetting gewoon een uurtje vroeger uit bed spring. En ‘s avonds dan natuurlijk moe ben waardoor ik nergens nog zin in heb. Ik weet nu al dat ik de komende weken op de meest onmogelijke uren ga wakker worden, en dan niet meer terug kan inslapen. Vreselijk vermoeiend!

2017-10-29 15.07.25

Dat constante heen en weer geschuif met de tijd heeft ook helemaal niet zoveel effect meer op het elektriciteitsverbruik in onze door LED-lampen verlichte 24/7 maatschappij. De zomertijd werd in 1977 ingevoerd vanuit het oogpunt van energiebesparing, want doordat het ’s avonds langer licht zou zijn, zou het energieverbruik dalen.Met al die elektrische toestellen die de mensen tegenwoordig gebruiken (ik hoef maar te kijken hoeveel apparaten hier dagelijks opgeladen dienen te worden), denk ik dat licht en verwarming trouwens niet meer de grootste energieverbruikers zijn in een gemiddeld huishouden.

Vooralsnog heeft de wintertijd de komende weken alleen maar nadelen, het wordt vroeger donker. Eerder de rolluiken dicht, en als ik om 18 uur op weg moet dan zal dat voortaan in het donker gebeuren. En tot 21 december wordt het na elke dag donkerder. Maar dan gaan we gelukkig met langere dagen weer richting lente.

Van mij mag het hele gedoe afgeschaft worden, maar daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld. Wat denk jij er over?

Advertenties