Je kent wel die dure poedertjes die je in de biowinkels kan kopen, om aan je (groene) smoothies toe te voegen. Welnu, deze kan je ook zelf maken. Aangezien we veel te veel boerenkool in onze tuin hebben staan, leek dit me dan ook een ideale manier om een deel van die kool te verwerken. Door dingen te drogen blijven ze veel langer houdbaar, je kunt gedroogd groente en fruit wel tot 1 jaar bewaren. En door de lage temperatuur van de dyhydrator blijven alle vitamines en voedingsstoffen in de groente en worden ze niet met het water weggegooid. En eigenlijk is het best simpel om te doen.

2017-11-07 14.00.21-b2

Maak de boerenkool schoon, verwijder de dikker nerf en scheur in stukken (niet te klein ,want de stukken worden tijdens het drogen nog veel kleiner). Leg ze in een enkele laag op de lades van je droger, als ze een beetje overlappen is het geen ramp. Zet de dehydrator aan en laat hem zijn werk doen. Als je een simpel model dehydrator hebt, moet je af en toe de lades misschien even van plaats verwisselen om te zorgen dat alles gelijkmatig droogt.

Controleer regelatig, en als al de boerenkool kurkdroog is (dan knispert hij bij aanraken en valt dan al haast volledig uit mekaar), kan je de dehydrator uitschakelen en alles even laten afkoelen.

Doe de gedroogde boerenkool nu in een kruiden-/koffiemolen en maal tot een fijn poeder. Bewaar in een luchtdicht potje en bewaar het op een donkere en koele plaats. Maak je kleine hoeveelheden, dan raad ik je aan lege kruidenstrooipotjes te bewaren om daarin je poeders dan te kunnen opbergen. Dit is makkelijk om later te gebruiken.

Je kan dit poeder gebruiken in groene smoothies, soepen, stoofschotels, pastagerechten, en nog veel meer.

Advertenties