Bijna zes jaar na ‘Een weeffout in onze sterren’ is John Green terug met een nieuwe roman! ‘Schildpadden tot in het oneindige’ is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe want net als de auteur worstelt het hoofdpersonage met een dwangstoornis.schildpadden

Turtles all the way down” is an expression of the infinite regress problem in cosmology posed by the “unmoved mover” paradox. The saying alludes to the mythological idea of a World Turtle that supports the earth on its back. The phrase suggests that this turtle rests on the back of an even larger turtle, which itself is part of a column of increasingly large turtles that continues indefinitely (i.e., that it is “turtles all the way down”). The metaphor is also used as an example of the problem of infinite regress in epistemology to show that there is a necessary foundation to knowledge.

De inhoud.

Bijna zes jaar na het overweldigende succes van ‘Een weeffout in onze sterren’ schrijft John Green met ‘Schildpadden tot in het oneindige’ opnieuw een briljante en onvergetelijke roman.
Het begint allemaal met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en het vooruitzicht van een grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats.
‘Schildpadden tot in het oneindige’ gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.
In dit langverwachte nieuwe boek deelt John Green het verhaal van Aza met verpletterende directheid: ‘Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.’

Productgegevens.

  • Titel: Schildpadden tot in het oneindige
  • Auteur: John Green
  • Editie: Kindle-editie
  • Bestandsgrootte: 707 KB
  • Uitgever: Gottmer (10 oktober 2017)
  • Taal: Nederlands
  • ASIN: B076B6FZ8B

Beoordeling.

De overgrote meerderheid van “Schildpadden tot het oneindige” gaat over Aza, haar obsessief-compulsieve stoornis (OCD) en haar angsten. Haar angsten worden heel realistisch en respectvol getypeert en de manier waarop Green invasieve gedachten en angstspiralen beschrijft is echt geweldig. Ik heb nog nooit iets gelezen waarin dit concept zo accuraat werd uitgelegd. Dit boek verheerlijkt of romantiseert geestesziekte (of welke ziekte dan ook) absoluut niet. Veel detail gaat in het uitleggen van hoe vreselijk geestesziekte kan zijn. Green is voorzichtig in zijn uitingen en let er op om geestesziekten niet te stigmatiseren of te demoniseren, maar hij zorgt er tegelijkertijd ook voor dat hij goed laat zien hoe vreselijk en onaantrekkelijk het is voor de betrokkene.

“Spirals grow infinitely small the farther you follow them inward, but they also grow infinitely large the farther you follow them out.”

Multimiljardair Russell Pickett verdwijnt vlak voor zijn arrestatie. Voor het geven van de “gouden tip” wordt een beloning van honderdduizend dollar uitgeloofd. Aza Holmes en haar beste vriendin Daisy besluiten op zoek te gaan naar Russel Picket en tijdens deze zoektocht komen ze in contact met Davis, Russells zoon. Aza kent hem nog van vroeger. Davis heeft alles wat zijn hart begeert, doch ondanks de onmetelijke rijkdom van zijn vader staat hij toch stevig met beide voeten op de grond en is, helaas, erg ongelukkig. Money doesn’t buy happiness! Deze beide verloren zielen kunnen het wonderbaarlijk goed met mekaar vinden, en krijgen zelfs een relatie, die echter door Aza’s angststoornissen niet bepaald vanzelfsprekend is want Davis maakt gevoelens in haar los die haar kwetsbaarder maken dan ze al was. Terwijl ze steeds verder wegzinkt in de spiraal van haar gedachten, komt de waarheid over Russel Pickett langzaam aan het licht.

“I would always be like this, always have this within me. There was no beating it. I would never slay the dragon, because the dragon was also me. My self and the disease were knotted together for life.”

Wat me een beetje stoorde is dat de personages af en toe een beetje nep aanvoelen omdat geen enkele tiener praat zoals Green ze laat praten. Bovendien denken ze op nogal pretentieuze filosofische manieren.

Het is moeilijk om over de ‘plot’ van de roman te praten, omdat het echt de hele tijd om Aza haar angsten gaat en wat voor een invloed deze angst heeft op haar interactie met de mensen om haar heen. Het gaat niet echt om de verdwijning van Russel. Het gaat voornamelijk om Aza en Davis hun gedachten en emoties. Hoe ze groeien als persoon en hoe hun relatie evolueert. Het boek is een quick reminder dat je niet alleen bent ook al ben je nog zo anders, en dat je niet alleen bent in je anders-zijn. Al bij al 4 sterren waard.

Advertenties