Ik maak graag groentepoeders in mijn voedseldroger, omdat dit leuk is en je er zo veel dingen mee kan doen. Zoals bijvoorbeeld pasta kleuren. Ik had wat tijd te veel (nou ja, niet echt, maar ik nam er gewoon de tijd voor) en besloot dan ook wat te experimenteren met zelfgemaakte pasta. Zelf pasta maken is gewoon leuk om te doen. En helemaal niet zo ingewikkeld.

Ingrediënten (voor 2 kleuren deeg, voor 6 personen):

  • 540 gr doppio zero bloem
  • 6 eieren
  • 2 el boerenkoolpoeder
  • 2 el rode bieten poeder
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  • Stort de helft van de bloem in een hoop op het aanrecht en roer er een klein snufje zout en slechts één poeder doorheen.
  • Maak een kuiltje in het midden van de hoop en breek hierin drie eieren.Voeg ook een eetlepel water toe. Gebruik een vork om het water en de eieren zorgvuldig te mengen met de bloem.
  • Als het deeg vaster wordt, kneed je het met je handen een tiental minuten verder door tot je een solide bol deeg bekomt. (je kan het natuurlijk ook in de keukenmachine doen). Is het deeg elastisch, dan is het voldoende gekneed.
  • Laat het deeg nu een half uurtje rusten in de koelkast in huishoudfolie.
  • Maak op dezelfde wijze het deeg met je andere groentepoeder.2017-11-10 09.49.54-1

 

Nu is het tijd om de pasta te rollen.

Snijd het deeg in niet al te grote in stukken. Zet de pastamachine op de wijdste stand. Bestuif het stukje deeg dun met meel en haal het door de machine. Vouw het in drieën, draai een kwartslag en haal het weer door de machine. Herhaal dit een aantal keer. In het begin scheurt het deeg licht, maar door het vouwen, draaien en door de machine halen, wordt het steeds soepeler en krijgt de deeglap een gelijkmatige vorm. Zet de machine op een steeds kleinere stand en herhaal de stappen. De deeglap wordt dan steeds langer en iets breder. Ik heb ze tot stand 7 uitgerold, maar dat is afhankelijk van je machine en je eigen smaak.

Leg vellen deeg die klaar zijn op een schone droge theedoek en dek ze met folie af tegen uitdrogen.

2017-11-10 09.58.58

Nu kan je kiezen welke vorm je aan je pasta geeft, lasagnevellen, tagliatelli, ravioli….de keuzes zijn eindeloos. Ikzelf heb me gemauseerd met een fondantcutter en heb er herfstblaadjes van gemaakt.

2017-11-10 10.21.26

Al moet ik eerlijk toegeven dat, hoewel het een wondermooi resultaat was, ik me een beetje verkeken had aan de hoeveelheid werk, en ik dus ook erg lang vormpjes heb zitten uitsteken.

2017-11-10 13.33.03-2

Restjes rode en groene deeg heb ik ook vermengd om er een echt herfsttintje aan te geven. Zo kreeg ik een mooi kleurenpalet. Eenmaal alle pasta gemaakt, heb ik hem nog een uurtje in de voedseldroger laten drogen, maar deze stap kan je gerust overslaan als je de pasta dezelfde dag nog gebruikt.

Advertenties