Door De Crime Compagnie werd ik gevraagd of ik zin had om mee te doen aan de blogtour van het boek “Voltooid” geschreven door Mariska Overman. Tuurlijk, een boek lezen voordat het wordt uitgebracht, dat is leuk! Ik kreeg van hen een digitaal exemplaar opgestuurd, waarvoor mijn dank!

Gelukkig had ik het boek al uitgelezen voordat mijn iPad besloot er mee op te houden. Tja, en dan zit je daar met je digitale boeken. Nu heb ik ook wel een Kindle; maar die is volledig ingepalmd door mijn zoon die voor school drie boeken te lezen heeft. En boeken lezen op een computerscherm is ook niet je dat! Het lezen zal de komende tijd dus wel op een lager pitje komen te staan, maar gelukkig heb ik nog een paar papieren boeken liggen die ik nog niet gelezen heb.

IMG_20180121_153633_730

De inhoud.

Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?
Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag: KLAAR.

Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg, ex-rechercheur én halfzus van een veroordeelde moordenaar, wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog… blijft het bij dit ene slachtoffer?

Productegegevens.

  • Titel: Voltooid
  • Auteur: Mariska Overman
  • Taal: Nederlands
  • Aantal pagina’s: 369
  • Uitgeverij: De Crime Compagnie
  • ISBN: 9789461092861

Beoordeling.

Ik heb onlangs nog het eerste boek van Mariska Overman gelezen: “Hoofdzaak” zodat ik al de personages gelukkig nog vers in mijn geheugen had zitten, want ook deze keer draait het hele verhaal rond het personage van Isabel Dieudonné. Zij is specialist postmortale zorg en zo nu en dan ad interim werkzaam als rechercheur.

Als er in het bos het lijk van een oude man wordt ontdekt, is al vlug duidelijk dat er meer achter zit, want er steekt een tak uit zijn borst waaraan een witte vlag is bevestigt met het woord “klaar” er op geschreven. Maar wat is er klaar? Wat is de betekenis van deze vlag?

Isabel wordt op de zaak gezet en samen met haar nieuwe collega Damon gaat ze op onderzoek uit. Er blijkt veel meer achter te zitten dan eerst gedacht, en het is dan ook een enorme zoektocht naar de ware dader. Vinden ze hem op tijd voordat er nog verdere slachtoffers vallen? De vorderingen in het onderzoek worden gedetailleerd vrijgegeven en voor jou als lezer wordt het halverwege het boek duidelijk in welke hoek de dader gezocht moet worden. Maar wat is zijn motief?

Net als in het eerste boek zit er behoorlijk wat psychologie in het verhaal verweven waardoor het interessanter wordt en personages worden verdiept. We leren rechercheur Dieudonné beter kennen in dit verhaal, en krijgen mee hoe ze worstelt met haar positie in het team, en wat de impact van haar broers’ daden is. Ze moet als het ware zichzelf voor een deel terug ontdekken.

De nieuwe collega Damon komt over als een zeer ambitieuze en enthousiaste man met een scherpe analytische geest. Hij en Isabel zitten vaak op dezelfde lijn en kunnen dan ook erg goed samenwerken.
Ook de overige personages zoals Peter en Menno zijn goed uitgewerkt en maken een ontwikkeling door en kregen meer dan voldoende aandacht in het verhaal.

De cover van het boek brengt de lezer op een dwaalspoor en ik vind hem persoonlijk niet echt bij de inhoud van het verhaal passen. Jammer!

Naast dat dit een ontzettend spannend verhaal is, is er ook een controversieel thema in verweven; heeft iemand het recht om zelf te beslissen over het beëindigen van zijn leven, bijvoorbeeld bij ziekte of ouderdom?

Advertenties