Na zoveel geweldige dingen gehoord te hebben over “De krijtman” besloot ik dat ik dit boek gewoon moest lezen. Het boek is erg gehypet en ik hoopte dan ook dat ik er niet te veel verwachte. Het had een nogal morbide start, een gruwelijke ontdekking in het bos. Ik was geïntrigeerd….⠀

krijtman

De inhoud

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Of was het toen we het eerste lichaam vonden?

Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie De Krijtman voor het eerst ontmoette.

Het was De Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar het lichaam van een meisje. Het grootste deel ervan, atlhans…

Dat was dertig jaar geleden, en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.

Productegegevens:

  • Titel: De krijtman
  • Auteur: C.J. Tudor
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
  • Taal: Nederlands
  • Editie: Kindle Editie
  • Aantal pagina’s: 326 pagina’s
  • ASIN: B0743MPHHM

Beoordeling

Heen en weer springend tussen twee tijdlijnen, concentreert dit verhaal zich rond Eddie en zijn jeugdvrienden, Fat Gav, Metal Mickey, Hoppo en Nicky. Het verleden concentreert zich op de gebeurtenissen die die zomer plaatsvonden; van het onheil en avontuur van hun puberteit, tot hun ontdekking van een uiteengereten lichaam.

In het heden is Eddie een vrijgezel die nog steeds in zijn ouderlijk huis woont. Op een dag krijgt Eddie een brief met daarin een stukje krijt en een tekening van een krijtmannetje, wat spookachtige herinneringen naar boven brengt uit een verleden waarvan hij dacht dat het afgesloten was.

Niemand is wie je denkt dat ze zijn – en dat is iets waar ik dol op ben in boeken – en iedereen heeft diepe, donkere geheimen. Het is een geweldige cast van personages, allemaal met hun eigen problemen en afwijkingen.

Eddie’s spookachtige onderbewustzijn probeert alles te begrijpen en met elkaar te verbinden. In deze roman wordt de lezer in de wereld van Eddie getrokken, maar hij is blijkbaar niet de enige die op zoek is naar antwoorden met betrekking tot de tragedies uit het verleden.

Er komt moord, religieuze discussies en ook abortuss aangezien een van de personages een arts is die ze uitvoert. Het feit dat het speelt in de jaren 80 betekent dat sommige van de belangrijkste thema’s van dit boek uiterst controversieel zijn, want dat waren ze in die periode ook. Er is ook vertoon van schokkend pestgedrag.

“De krijtman” is een verhaal dat je scherp houdt tot je het einde bereikt. Naarmate het complot dikker wordt, en net als je denkt het allemaal ontrafeld te hebben, haalt Tudor langzaam stukjes waarheid tevoorschijn die alles plots weer in een ander daglicht stellen. En toch had het verhaal me niet helemaal in zijn greep. Ik vond het een goed boek, het had een aangename schrijfstijl, maar het kwam wat mij betreft wat traag op gang. De tweede helfdt van het boek daarentegen vond ik geweldig goed, met een onverwacht einde! k heb lang getwijfeld tussen 3 of 4 sterren, maar door het niet zo spannende begin toch maar voor de drie gegaan.

Advertenties