Wat een weer de voorbije dagen. Elke dag temperaturen van ver boven de 30 graden. We blijven tegenwoordig liever binnen, dan buiten in de alles verzengende hitte. Niet dat het binnenshuis nog zo aangenaam is, want gemiddeld is het in de keuken zo’n 27°C op dit moment, en in onze slaapkamer zelfs meer dan 30°C.

Volgens de nieuwsberichten slaan de bejaardentehuizen massaal ijsjes in, gooien sportkampen hun programma om en gaan enkel nog zwemmen, blijven hondjes met hun poten kleven aan het gesmolten wegdek en gaan meer en meer mensen tegenwoordig in (te) korte shorts werken. Eenden sterven massaal aan botulisme, dat door de aanhoudende hitte uitbreekt, en mensen spreken via Facebook af bij de koelcellen van Colruyt-winkels om er verfrissing te zoeken. Kan het nog gekker?

In Griekenland branden bossen, in het hoge noorden is het warmer dan in hartje Spanje en overal zijn de mobiele aircotoestellen uitverkocht. De julizon verschroeide elke sprankel energie en zelfs de meest fervente zonaanbidder snakt inmiddels naar wat malse regen.Wen er maar aan, waarschuwen klimatologen, want we zullen in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met snikhete zomers en aanhoudende droogte.

2018-08-01 08.47.47

Waar het hier in Luxemburg toch zo’n 3 tot 5 graden warmer is dan in Belgisch Limburg, hadden we vandaag gelukkig wel regen! De lucht betrok hoe langer hoe meer, en rond 9 uur ‘s morgens begon het te regenen. Het heeft uren aan een stuk redelijk hard geregend, en ‘s namiddags miezerde het nog een beetje. Heerlijk, alle stof is weer verdwenen, het gras zag je bijna heropleven, en alle planten werden weer stralend groen. En als bonus hoeven we vanavond eens niet met gieters onze moestuin in te trekken!

2018-08-01 08.54.35c

Advertenties