Inhoud.

Drie eenzame mensen wonen in hetzelfde appartementengebouw in Stockholm: de depressieve Elisabeth, die zich voor alles en iedereen afsluit; Elias, een getalenteerd illustrator, die een groot geheim met zich meedraagt; en Otto, weduwnaar en voormalig eigenaar van een boekwinkel.
Een verkeerd bezorgd pakketje vormt het begin van een voorzichtige vriendschap tussen deze gekwetste mensen, waarin hun gedeelde liefde voor verhalen en literatuur hen ertoe brengt zich voor elkaar open te stellen.


in de schemer fluit de merel

Productgegevens.

  • Titel: In de schemer fluit de merel.

  • Auteur: Linda Olsson

  • Editie: Kindle Editie

  • Aantal pagina’s: 218 pagina’s

  • Uitgever: Orlando

  • Taal: Nederlands

  • ASIN: B076CC8PZK

Beoordeling.

De omslag nodigt uit tot het openen van het boek zodat je je kan omhullen met de levens van drie eenzame mensen. Het is een angstaanjagend verhaal van een Zweedse vrouw, de 53jarige Elizabeth, die pas geleden is verhuisd naar een flatgebouw in Södermalm. Ze heeft zich als het ware opgesloten in haar flat, zit in het donker en langzaam raken haar koelkast en voorraadkast leeg. Haar enige contact is “De vrouw in het groen”, een denkbeeldige figuur die fungeert als een middel om Elizabeth te helpen kiezen tussen geluk en liefde of de duisternis van een gestoorde geest en misschien de dood. Eerlijk gezegd ben ik er niet zeker van of de “Vrouw in het Groen “nodig was, want het verhaal zelf is sterk genoeg. Het karakter van Elizabeth voor mij was een beetje vaag en zou sterker kunnen zijn als de Groene Vrouw niet bestond.

Haar buren, Elias (een kunstenaar) en een oudere man, Otto, zijn geïntrigeerd door haar. Door een verkeerd geleverd postpakketje ontstaat er langzaam contact tussen hen drieën, zij het erg moeizaam in het begin. Elizabeth heeft een ongelukkig verleden en door de vriendschap en uiteindelijk zelfs liefde tussen de drie personages wordt dit langzaam blootgelegd. Alles werd zeer sfeervol beschreven,er waren prachtige beschrijvingen van de lucht, het weer, het licht, Stockholm en de Zweedse midzomeravond.

Alles wat jij bent, is het waard om te beschermen en te bewaren. En om te vieren. Denk eraan dat je blijft wie je bent, en begrijp dat alleen de mensen die van je houden zoals je bent, echt van je houden. Jij bent alles bij elkaar. Je gedachten, je ideeën, je talent, je lichaam, samen zijn ze een geheel. Laat het nooit in stukken verdelen. Accepteer niet dat je maar gedeeltelijk bemind wordt. Want dat is geen liefde. Wie echt van jou houdt, houdt van alles. Van het geheel dat jij bent.

Ik hield van het symbolische gebruik van de merel doorheen het boek. Het is de nationale vogel van Zweden en ook een analogie voor Elizabeth – een vrouw die is gebroken door haar verleden. De merel verschijnt in het voorjaar als het weer warmer wordt en de dagen lengen. Het symboliseert een ontwaken, net zoals Elizabeth wordt gewekt door de verrassende vriendschap en liefde tussen haarzelf, Elias en Otto. De drie mensen fleuren langzaam weer op en maken weer wat van hun leven. En dan is er een zeer dubbelzinnig en open einde , wat je met vragen laat zitten.

Advertenties